Hakukoneoptimoinnin perusteet

02helmi, 2019

Kilpailu Google-tuloksista on kiivaampaa kuin koskaan, ja siksi onkin tärkeää optimoida yrityksesi verkkosivut kuntoon Googlea varten. Tässä kirjoituksessa annamme parhaat hakukoneoptimointiin liittyvät vinkkimme. Kun laitat nämä asiat kuntoon sivuillasi, parannat sijoituksiasi varmasti!

Tarkista sivujen rakenne

Kun hakukonerobotti vierailee sivustollasi, klikkaa se kaikkia sivustosi linkkejä ja yrittää hahmottaa sivujen rakenteen ja hierarkian. Mikäli robotti ymmärtää helposti linkkien perusteella sivuston rakenteen, sen on helpompi indeksoida sivustosi ja yksittäiset sivut näkyy todennäköisesti paremmin hakutuloksissa.

Sivusto kannattaa rakentaa aina alun pitäen mahdollisimman loogisesti siten, että mietit minkälaisia osioita sivustolle tulee, mitä tietoja on milläkin sivulla ja miten sivut on linkitetty toisiinsa.

Sivuston etusivun olisi hyvä toimia aina koostesivuna muusta sivustosta (”lehden kantena”), joka linkittää sivuston eri osiot ja tärkeimmät sivut. Hakukonerobotti arvottaa yksittäisiä sivuja yleensä sitä tärkeämmäksi mitä vähemmillä ”klikkauksilla” siihen pääsee etusivulta.

Käytä sivustollasi hakukoneystävällisiä urleja

Suunnittele sivustosi urlit niin, että urlissa on mielellään mukana sivun otsikko tai muu kuvaava teksti. Urlissa kannattaa useimmiten näkyä myös sivusto-osio tai kategoriatieto. Vältä käyttämästä tietokanta id:itä urleissa. Jos sivusto on suomenkielinen, käytä suomenkielisiä termejä urleissa.

Hyviä:

Huonoja:

www.yritys.fi/palvelut
www.yritys.fi/kauppa/hiustenhoito/heidi-shampoo

www.yritys.fi/?page_id=8
www.yritys.fi/shop/?product_id=1234

Tarkista, että jokaisella sivulla on sivutitle ja meta-kuvaus

Sivutitlet ja meta-kuvaukset ovat hyvin keskeinen osa hakukoneoptimointia. Tarkista siis, että jokaisella tärkeällä sivullasi on varmasti nämä kaksi asiaa määritettyinä. Pyri käyttämään kummassakin myös sivun kannalta tärkeitä avainsanoja.

Sivutitle tarkoittaa sivun head-osiossa määriteltyä title-tagia ja joka näkyy selaimen välilehden nimenä. Hyvällä sivutitlellä, jossa on mukana tärkeimpiä avainsanoja, on todella iso merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta.

Meta-kuvaukset (meta description) ovat niin ikään tärkeitä ja niitä käytetään kertomaan Googlelle mikä teksti halutaan näkymään hakutuloksen alla. Hyvä kuvausteksti, joka tiivistää osuvasti sivun sisällön, houkuttaa ihmisiä klikkaamaan todennäköisemmin sivuasi hakutuloksissa. Lisäksi, jos kuvauksessa on mukana hyviä avainsanoja, ne auttavat nostamaan sijoituksiasi.

Kuten sivutitlet, myös meta-kuvaukset määritellään sivun html-koodin head-osiossa <meta->-tagilla. Sopiva pituus meta-kuvaukselle on 50-160 merkkiä. WordPressissä meta-kuvauksia on helppo tehdä sivuille esim. Yoast SEO -lisäosan avulla.

Jäsennä tekstit otsikoiden avulla (h1, h2, h3, ..)

Oikeaoppinen otsikkotasojen käyttö on yksi hakukoneoptimoinnin kulmakivistä. Otsikkotasot (h1, h2, h3, ..) auttaa indeksointirobottia paremmin jäsentämään sivulla olevan tekstin. Otsikkojen tekeminen pelkällä muotoilulla esim. laittamalla fonttikokoa isommaksi ja boldaamalla on yleensä todella huono tapa.

Sivujen tekstit kannattaa kirjoittaa kuten kirjoittaisit ne Wordilla, eli hyödyntämällä otsikoita, väliotsikoita ja leipätekstiä. Käytä siis otsikoihin aina heading-tageja (<h1>, <h2>..) ja laita leipätekstit aina <p>-tagin sisään.

Sivun pääotsikko (sivun alussa) kannattaa aina olla h1-tason otsikko ja sen teksti sama kuin sivutitlessä (<title>-tagissa). Muut sivun otsikot kannattaa olla h2-tason ostikoita. Vain harvoin sivulla kannattaa olla useampi h1-tason otsikko, näin voidaan toimia esim. blogin arkisto- ja kategoriasivuilla.

Kirjoita laadukasta ja kävijälle hyödyllistä sisältöä

Pyri kirjoittamaan selkeää, helppolukuista ja myyvää tekstisisältöä. Kirjoita sisältö aina ihmistä varten – ei hakukonerobottia varten.

Hakukoneet haluavat tarjota käyttäjilleen relevantteja ja hyödyllisiä hakutuloksia, joten mieti minkälainen sisältö tuottaa kävijöillesi oikeaa hyötyä. Mieti mitä tietoa kävijät sivustoltasi hakevat ja mitä nämä mahdollisesti haluaisivat sinulta kysyä. Pyri vastaamaan kävijöiden tietotarpeisiin mahdollisimman hyvin.

Mieti mahdolliset hakusanat ja -fraasit

Kokeile miettiä hakusanoja ja fraaseja, joita ihmiset voisivat käyttää Googlessa etsiessään yrityksesi tuotteisiin tai palveluihin liittyviä asioita. Suosittuja hakusanoja voi pyrkiä etsimään myös siihen tarkoitetuilla työkaluilla kuten Google Keyword Plannerilla.

Kun sinulla on jonkinlainen käsitys suosituista hakusanoista, voi tämän jälkeen yrittää ”optimoida” artikkeleita tai sivuja näille hakusanoille (tai -fraasille) käyttämällä hakusanoja sivujen otsikoissa, teksteissä, urleissa, meta-kuvauksissa ja kuvien alt-teksteissä. Hakusanoja kannattaa käyttää vain kohtuudella tai Google voi sakottaa sinua ylioptimoinnista.

Hakusanojen suunnitelussa kannattaa muistaa, että usein on parempi käyttää yksinkertaisten sanojen sijaan monimutkaisempia fraaseja, koska näissä on vähemmän kilpailua ja nouseminen hakutulosten ykkössivulle on paljon helpompaa. Esim. jos sinulla on autokorjaamo Lahdessa ja olet erikoistunut Volvoihin, hyvä hakufraasi voisi olla ”volvo autokorjaamo lahti” ja pyrkiä optimoimaan jotain sivua tälle.

Kirjoita artikkeleita usein

Google tykkää tuoreesta sisällöstä. Kirjoita siis sivuillesi uusia artikkeleita mahdollisimman usein. Jos kilpailijasi kirjoittaa uusia artikkeleita kerran viikossa ja sinä vain kerran puolessa vuodessa, löytyy tämä todennäköisemmin paljon korkeammalta hakutuloksista.

Poista duplikaattisivut

Duplikaattisivut tarkoittaa samansisältöisiä sivuja, joihin pääsee usealla eri urlilla. Ne sekoittavat indeksointirobottia ja niistä on haittaa sivujesi hakukoneoptimoinnille. Duplikaattisivuja voi ilmetä jos sivuston sivuja voi pyytää url-koodin lisäksi myös tietokanta id:llä, tai sitten jos verkkokaupoissa sama tuote löytyy useista eri kategoriasta.

Esim.

/kauppa/heidi-shampoo
/kauppa/hiustenhoito/heidi-shampoo
/kauppa/?product_id=1234

Kanonisia urleja voidaan käyttää kertomaan Googlelle mikä urleista on ”pää url”, ts. se url, joka toivotaan indeksoitavan.

Älä kopioi muilta sivuilta – siitä jää kiinni

Älä kopioi tekstiä muilta sivustoilta, koska Google monesti huomaa tämän ja voi rankaista sivustoasi selvästi huonommilla sijoituksilla. Pidä huolta myös siitä, että jokaisella itse tekemälläsi sivullasi sisältö on uniikkia eikä kopioitua joltain toiselta sivustosi sivulta.

Tarkista, että sivustosi toimii hyvin mobiilissa

Koska suurin osa netin käytöstä tapahtuu nykyään kännykällä, myös Google haluaa, että sivustosi toimii hyvin myös mobiilisti. Jos sivustosi ei ole mobiilistävällinen (responsiivinen), niin tämä tekee usein hallaa sijoituksillesi hakutuloksissa. Voit tarkistaa sivustosi mobiiliystävällisyyden  kätevästi tällä (Googlen) työkalulla.

Hanki sivuillesi linkkejä muilta sivustoilta

Jokainen ulkoinen linkki (inbound) sivustollesi rakentaa sivustosi luotettavuutta Googlen silmissä ja kertoo sille että sivustosi on hyödyllinen. Arvostusta nostaa erityisesti jos linkki on Googlen jo arvostamalta sivulta (löytyy hakutuloksista korkealta). Kannattaa siis aina tilaisuuden tullen pyrkiä hankkimaan linkkejä muilta sivuilta omille sivuillesi.

Ei kannata kuitenkaan suin päin sännätä kaikille keskustelupalstoille, jotka tiedät. Suurin osa foorumeista, joille google antaa painoarvoa, poistavat viestisi jos tyrkytät linkkejä sivuillesi ilman varsinaista sisältöä.

Parhaita linkittäjäsivustoja ovat yleensä kaikki virallisten organisaatioiden sivut (esim. kuntien sivut) ja hakemistopalvelut, joita ihmiset käyttävät oikeasti (ei spämmi). Myös uutissivustot ovat hyviä.

Poista rikkinäiset linkit ja tee tarvittavat uudelleenohjaukset

Rikkinäiset linkit sivuilla tarkoittaa Googlen silmissä huonoa sivuston ylläpitoa ja mahdollisesti heitteille jäänyttä sivua. Tästä rangaistus voi olla huonompi sijoitus hakutuloksissa. Käy läpi siis säännöllisesti kaikki sivustosi linkit ja korjaa rikkinäiset. Jos sinulla on laajempi sivusto, tähän tarkoitukseen on saatavilla käteviä työkaluja. esim. WordPressin Broken Link Checker -lisäosa on varsin kätevä.

Uudelleenohjauksia (http 301,302) kannattaa tehdä aina, jos jonkun sivun urlia muutetaan. Näitä voi tehdä myös jos huomaat analytiikasta, että sivuille tulee liikennettä vanhentuneisiin tai virheellisiin urleihin (virhekoodi 404). WordPressissä uudelleenohjauksia voi tehdä Redirection -lisäosan avulla.

Tarkista sivujen latautumisnopeus

Kaikki vihaavat hitaasti latautuvia nettisivuja, ja niin vihaa myös Google. Sivuston latautumisnopeus onkin tänä päivänä yksi merkittävämpiä hakukonenäkyvyyteen vaikuttajia seikkoja. Google rankaisee armotta sivuja, jotka latautuvat liian hitaasti.

Yleisin syy sivujen liian pitkiin latautumisaikoihin ovat isot kuvatiedostot. Käytä aina nettisivuille sovitettuja ja pienennettyjä kuvia alkuperäisten kuvatiedostojen sijasta. Muita yleisiä syitä on hidas palvelin (huono hosting-palvelu) tai huonot koodaustavat kuten että kaikkien sivujen css/js-määrittelyt yhdessä tiedostossa.

Voit tutkia sivusi latausaikoja kätevästi oman selaimen kehittäjäkonsolissa. Esim. Chromessa latausaikoja voi tutkia avaamalla kehittäjätyökalun (ctrl-shift-i) ja valitsemalla network-välilehden.

Käytä robots.txt:tä

Robots.txt-tiedostoa (sivuston juurihakemistossa) käytetään kertomaan indeksointirobotille, mitä sivustosi osioita toivot että robotti ei indeksoisi. Epäolennaiset sivut (esim. testisivut, tyhjät kategoriasivut, api:t jne) kannattaa estää indeksointirobotilta, koska niillä voi olla negatiivinen vaikutus hakukoneoptimointiin. Lisäksi tällä voidaan helpottaa indeksointirobotin työtä (laajoilla sivustoilla), kun sen ei tarvitse käydä läpi niin monia sivuja ja tämä voi kiittää sinua siitä.

Nykyään robots.txt:n asemasta voidaan käyttää myös vaihtoehtoisesti meta-robots tagia sivun html-koodissa tai search consolen toimintoja.

Kattavampi opas robots.txt:hen löytyy tästä.

Tee xml-sivukartta

Xml-sivukartoilla voidaan kertoa hakukonerobotille tarkasti kaikki sivustoon kuuluvat sivut ja mitkä tämän toivotaan indeksoivan. Lisäksi sillä voidaan kertoa mitkä sivuista ovat tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä, ja kuinka usein mikäkin sivu muuttuu (toivotaan uudelleenindeksointia).

Xml-sivukarttoja kannattaa käyttää kaikilla vähääkään laajemmilla sivustoilla, joihin kuuluu paljon sivuja.

WordPressissä sivukarttoja voidaan luoda helposti esim. Yoast-lisäosan avulla. Tässä eräs melko hyvä artikkeli XML-sivukartoista ja niiden luomisesta.

Optimoi myös kuvat

Hyviä avainsanoja kannattaa käyttää myös kuvatiedostojen nimissä ja alt-teksteissä. Esim. kissa-autossa.jpg on parempi nimi kuvalle kuin IMG1234.jpg. Alt-teksteissä kannattaa pyrkiä kuvaamaan ensisijaisesti mitä kuvassa tapahtuu ja toissijaisesti yrittää ujuttaa hyviä avainsanoja alt-tekstin sekaan.

Huomionarvoinen asia on, että Google pystyy todennäköisesti nykyään tulkitsemaan mitä kuvissa tapahtuu, lähes kuin ihminen, kehittyneiden AI-menetelmien ansiosta. Täten jos esim. kissa-aiheisessa artikkelissasi olet käyttänyt kuvaa, jossa on oikeasti kissa, tekee tämä hyvää omalle SEO:llesi.

Ota käyttöön HTTPS

Sivujen tietoturvallisuus on myös tekijä, joka vaikuttaa SEO:oon ja jota Google arvostaa. Nykyään kannattaa siis aina kytkeä sivusto käyttämään suojattua yhteyttä (https) ja hankkia tätä varten SSL-sertifikaatti.

Korjaa Search Console virheet

Google Search Console (Verkkovastaavan työkalut) on hyödyllinen työkalu, jonka avulla voit seurata paljonko saat liikennettä Googlesta sivuillesi ja mitä hakusanoja ihmiset käyttävät. Search Console raportoi myös indeksointirobotin huomaamista virheistä sivuillasi, jotka estävät robottia indeksoimasta sivujasi paremmin. Nämä ongelmat kannattaa korjata yleensä viipymättä ja niiden korjaaminen onkin yleensä varsin helppo tapa parantaa omaa SEO:ta.

Ota käyttöön Google My Business

Google My Business (GMB) on työkalu, jolla yritykset voivat hallita omia tietojaan ja näkyvyyttään sekä Google haussa että Google Mapsissa. Työkalulla voit kertoa Googlelle mm. yrityksesi toimipisteiden sijainnit, aukioloajat ja yhteystiedot, jonka jälkeen ne näkyvät suoraan Google haussa (kts. kuva alla) ja kartoissa. Lisäksi GMB:n avulla voi mm. tehdä postauksia ajankohtaisista asioista (esim. tapahtumat), joita voidaan näyttää Google-hakujen yhteydessä.

Jokaisen yrityksen kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön GMB, koska tämä täysin ilmainen ja helppo tapa parantaa omaa Google-näkyvyyttä.

Oliko se siinä?

Lopuksi on vielä pakko korostaa, että hakukoneoptimointi on jatkuvaa työtä ja joka ei oikeastaan oikeastaan koskaan tule valmiiksi. Se on työtä, jossa tehdään, mitataan ja reagoidaan jatkuvasti, ja jossa tuloksia saadaan yleensä varsin hitaasti. Optimointi on kuitenkin oikein tehtynä varsin tuottoisaa työtä ja hyvä tapa yritykselle saada lisää kävijöitä kotisivuille ja sitä kautta lisätä yrityksen myyntiä.

Tarvitseeko yrityksesi apua hakukoneoptimoinnissa tai uudet optimoidut WordPress kotisivut tai Webflow kotisivut? Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää!

Tietoa kirjoittajasta
Terve, olen Tuomas eli Webguru ja kirjoitan aiheista, jotka liittyvät verkkosivujen kehittämiseen, sovelluskehitykseen, hakukoneoptimointiin ja digimarkkinointiin. Ota yhteyttä, jos yrityksesi tarvitsee apua kotisivujen kanssa!