Kotisivut yritykselle – mitä se maksaa?

Säästöpossu ja tietokoneen ruutu jossa kotisivut
27elo, 2018

Uudet kotisivut yritykselle? Mikä niiden tekemisessä maksaa? Tässä artikkelissa on avattu hieman mitkä asiat vaikuttavat WordPress-kotisivujen hintaan ja mihin asioihin meillä menee yleensä aikaa kotisivuprojekteissa.

Kotisivut on investointi

Yrityksen kotisivujen kehittäminen kannattaa nähdä investointina, joka maksaa itsensä takaisin. Valittavan usein kotisivujen kehittäminen nähdään monessa yrityksessä vain kulueränä, joka pitää saada mahdollisimman halvalla. Tosiasiassa hyvin tehdyt kotisivut yritykselle maksavat itsensä takaisin yleensä hyvinkin nopeasti, jos ja kun ne houkuttelevat uusia asiakkaita ja tuovat yrityksellesi lisää myyntiä. Toisaalta huonosti tehdyillä sivuilla tai itse tehdyillä sivuilla voi olla täysin päinvastainen vaikutus.

Kokemuksemme mukaan halvalla tehdyt kotisivut voivat tulla monesti kaikista kalliimmiksi, jos sivut on tehty huolimattomasti ja niitä joudutaan korjailemaan kalliisti jälkikäteen. Välillä olemme joutuneet tekemään jopa uudehkoja kotisivuja kokonaan uusiksi, jos tekninen toteutus on tehty heikosti.

Kotisivut kannattaa siis aina tilata varmasti laadukkaalta tekijältä, joka osaa rakentaa kotisivut oikealla tavalla. Näin vältytään monilta ongelmilta jälkikäteen.

Meillä Webgurulla on yli 15v kokemus WordPress-kotisivujen tekemisestä ja meidän kanssa voit olla varma, että sivut tehdään aina järkevällä tavalla ja että meidän tekemiä sivuja eivät joudu muut jälkikäteen korjailemaan.

Webgurun hinnoittelu on aina hyvinkin kilpailukykyinen, koska meillä on tehokas toimintamalli ja pystymme tekemään kotisivuja nopeasti ja tehokkaasti. Emme ehkä ole kaikista halvin toimisto, mutta voit olla varma että rahan vastineeksi saat aina varmasti ammattimaista laatua.

Esimerkki kotisivuprojekti

Seuraavassa on hahmoteltu mitä työvaiheita yleensä kuuluu kotisivuprojektiin ja kuinka paljon työvaiheisiin kuluu työtunteja (suluissa), kun kyseessä on tavalliset (melko yksinkertaiset) kotisivut yritykselle:

  1. Palaveroinnit ja kevyen suunnitelman tekeminen (3h)
  2. WordPress asennus testipalvelimelle (2h)
  3. Sivupohjan ja sivurakentajan käyttöönotto (esim. Astra+Elementor) (2h)
  4. Sisällön ja kuvien tuominen sivuille (6h)
  5. Ulkoasun ja yksityiskohtien viilaus säätöjen ja CSS avulla (5h)
  6. Lisätoiminnot sivuille lisäosien avulla (analytiikka, some-jaot ym.) (2h)
  7. Testaus (työpöytä+tabletti+mobiili) (3h)
  8. Verkkotunnuksen kytkeminen palvelintilaan ja palvelimen säädöt, SSL (2h)
  9. Perehdytys (? h)

Työtunteja tämmöiseen projektiin kuluisi siis yhteensä 26 tuntia, joka tarkoittaisi 60 euron tuntihinnalla 1500 euron kokonaishintaa.

Artikkelistamme ”Tyypillinen kotisivuprojekti” voi myös lukea minkälaisia työvaiheita yleensä kuuluu tyypilliseen kotisivuprojektiin.

Kuinka paljon sivuja varten on valmista materiaalia?

Sisällöntuotanto ja kuvien kanssa säätäminen on yleensä projektin työläin vaihe. Hyvän tekstin ja laadukkaiden kuvien hankkiminen, ottaminen ja käsittely voi viedä varsin paljon aikaa. Projektin hinnan muodostumisessa tämä kohta näytteleekin varsin isoa roolia. Mikäli asiakas pystyy tuottamaan kaikki tekstit ja kuvat itse sekä kertomaan miten niitä käytetään sivuilla, helpottaa tämä meidän työtä olennaisesti ja tarkoittaa siten pienempää hintaa sivuille.

Suosittelemmekin yleensä että asiakas tuottaa itse tekstit, ainakin niin että asiasisällöt on kohdillaan. Tämän jälkeen toimimme mielellämme oikolukijana/copywriterina ja voimme korjata tekstejä tarvittaessa. Kuvien kanssa ei välttämättä kannata käyttää itse kovin paljon aikaa, vaan voimme hoitaa niiden käsittelyn ja mahdollisesti myös valita mitä kuvia kannattaa käyttää milläkin sivuilla. Meillä on kuvien käsittelystä aika paljon kokemusta.

Valmispohja vai oma sivupohja?

Suosittelemme yleensä että graafiseen ilmeeseen käytetään valmispohjia, joita on saatavilla WordPressin markkinapaikoista (esim. Theme Forestista). Valmiissa sivupohjissa on tietty tyyli, joka koostuu erilaisista graafisista elementeistä kuten grafiikoista, fonteista, napeista, valikoista jne. Vaikka valmispohjia on myös ilmaisia, suosimme yleensä maksullisia pohjia, jotka on useimmiten monipuolisempia ja laadukkaampia. Meillä on pitkä kokemus erilaisista sivupohjista ja aika hyvä näppituntuma siitä, mitkä pohjat toimii ja mitkä ei, ja miten niitä voi kustomoida halutunlaisiksi.

Jos sivuista halutaan kokonaan omannäköiset, niin tällöin tulee kyseeseen myös kokonaan oman sivupohjan tekeminen. Tämä kuitenkin lisää työmääriä yleensä melko paljon.

2020 lisäys: Nykyään sivupohjien merkitys on jossain määrin vähentynyt, koska sivut rakennetaan yhä enemmän sivurakentajien (esim. Elementor, Beaver) avulla. Sivurakentajat tarjoavat paljon samoja toimintoja kuin sivupohjat, mutta elementtien lisääminen sivuille on niiden avulla helpompaa.

Tarvittavat toiminnot

Tarvittavat toimintojen määrä on myös keskeisessä asemassa kotisivuprojektin hinnan muodostumisessa. Normaalit yhteydenottolomakkeet, kuvagalleriat ja somejakonapit eivät hintaa juurikaan nosta, mutta kun puhutaan vaikka verkkokaupasta, ajanvarausjärjestelmästä tai laajennetusta hausta, sivujen hinta nousee jo merkittävästi. Tämmöisten toimintojen toteutus sivuille vaatii usein melko isoja ponnisteluja ja voi moninkertaistaa projektin hinnan.

Kieliversiot

Kieliversiot on eräs asia, jota tarvitaan aika usein ja joka voi vaikuttaa hintaan melko paljon, etenkin jos halutaan että iso sivusto on saatavilla usealla eri kielellä. WordPress-sivusto on mahdollista tehdä monikieliseksi käyttämällä laajennuksia kuten Polylang tai WPML. Käännettävää sivuilla on yleensä varsin paljon, koska itse tekstien lisäksi pitää kääntää myös kaikki sivupohjan (ja mahdollisesti käytettävien lisäosien) valikot, napit, infotekstit ym. pikkutekstit.

Jos koko sivuston ei tarvitse olla saatavilla usealla kielellä, on yleensä varsin kätevää tehdä lyhyet tiivistelmäsivut muille kielille ja laittaa nämä aukeamaan lipun kuvasta navigointivalikosta. Tämä tapa vie yleensä vain vähän aikaa.

Muut kulut

Maksulliset lisäosat ja kuvat

WordPress-kotisivuilla hyödynnetään usein erilaisia lisäosia laajentamaan sivuston toimintoja. Parhaat lisäosat ovat monesti maksullisia ja joissain voi olla myös vuosimaksu. Näistä voi tulla lisää kuluja. Myös sivustolla käytettävistä kuvapankkikuvista ja fonteista voi koitua jonkin verran kuluja (lisenssimaksut). Nämä kulut ovat usein kuitenkin varsin pieniä, mutta ne on hyvä ottaa huomioon.

Hosting

Kun sivut ovat valmiit, ne pitää sijoittaa jollekin palvelimelle. Sivujen ylläpidosta palvelimella (hostingista) tulee väistämättä lisäkuluja. Laadukkaaseen hostingiin kannattaa panostaa, jotta sivusto toimii nopeasti sekä pysyy pystyssä ja ilman häiriöitä myös kävijäpiikkien aikana. Lisäksi on tärkeää huolehtia myös tietoturvasta ja varmuuskopioinneista.

Meiltä Webgurulta saat laadukkaan hostingin yrityksesi kotisivuille, jossa em. asiat on kunnossa. Lisäksi saat meiltä nopeaa ja henkilökohtaista palvelua kaikissa häiriötilanteissa.

Verkkotunnus

Verkkotunnuksesta koituu myös jonkin verran kustannuksia, mutta yleensä nämä ovat varsin nimellisiä. Suomalaisen fi-verkkotunnuksen ylläpito maksaa n. 20€ / vuosi.

Muutosten määrä

Vaikka tavoite on, että jo suunnitteluvaiheessa voitaisiin lyödä lukkoon tehtävät asiat mahdollisimman hyvin, on varsin tavallista että suunnitelmat elää aina jonkin verran matkan varrella, kun asiakas näkee sivujen rakentuvan. Jos sivuille tarvitaan paljon muutoksia kesken projektin niin nämä voivat jonkin verran nostaa toteutuksen hintaa. Pienet muutokset ja viilaukset eivät yleensä haittaa ja olemme varsin joustavia näiden suhteen.

Viestintä

Yksi asia mitä ei välttämättä tule aina ajatelleeksi on, että kotisivujen tekeminen vaatii paljon viestintää ja siihen meneekin meiltä iso osa työajasta. Kotisivuprojektin vieminen maaliin voi vaatia monia puheluita ja kymmeniä sähköpostien ja tekstiviestien kirjoittamista.

Tietoa kirjoittajasta
Terve, olen Tuomas eli Webguru ja kirjoitan aiheista, jotka liittyvät verkkosivujen kehittämiseen, sovelluskehitykseen, hakukoneoptimointiin ja digimarkkinointiin. Ota yhteyttä, jos yrityksesi tarvitsee apua kotisivujen kanssa!