Kotisivut yritykselle – mitä se maksaa?

Säästöpossu ja tietokoneen ruutu jossa kotisivut
27elo, 2018

Uudet kotisivut yritykselle? Mikä niiden tekemisessä maksaa? Tässä artikkelissa on avattu hieman mitkä asiat vaikuttavat kotisivujen hintaan ja mihin asioihin meillä menee yleensä aikaa kotisivuprojekteissa.

Kotisivut on investointi

Kotisivut yritykselle kannattaa aina nähdä investointina, joka tulee maksamaan itsensä takaisin. Valitettavan usein kotisivujen hankinta nähdään yrityksissä vain kuluna ja ne halutaan saada vain mahdollisimman halvalla. Tosiasiassa hyvin tehdyt kotisivut yritykselle voivat maksaa itsensä hyvinkin nopeasti takaisin, jos ja kun ne houkuttelevat uusia asiakkaita ja tuovat lisää myyntiä. Toisaalta huonosti tehdyillä sivuilla, tai kokonaan itse tehdyillä sivuilla, voi olla täysin päinvastainen vaikutus.

Meidän hinnoittelumme perustuu yli 15 vuoden kokemukseen. Hintamme ovat hyviä, emme ehkä ole halvin toimisto, mutta rahan vastineeksi saat ammattimaista laatua. Voit saada sivut halvemmalla joltain harrastelija sivunikkarilta, mutta kannattaa varautua siihen, että ongelmia voi seurata. Huonosti tehtyjä sivuja voi joutua korjaamaan jälkikäteen kalliisti, tai pahimmassa tapauksessa ne pitää tehdä kokonaan uusiksi.

Meidän tekemämme sivustot tehdään oikeaoppisesti ensi kerralla ja niitä ei tarvitse muiden jälkikäteen korjata tai tehdä uusiksi. Useimpien asiakkaidemme sivut ovat olleet toiminnassa vuosikausia ja ne ovat edelleen täysin ajan tasalla niin toteutustavan, teknologioiden kuin  tietoturvankin suhteen.

Kotisivuprojektin työvaiheet

Kotisivuprojekti koostuu yleensä seuraavanlaisista työvaiheista. Suluissa on annettu suuntaa antavat tuntimäärät kullekin vaiheelle, jos kyseessä tavallinen yksinkertainen projekti.

  1. Palaverointi ja suunnitelman tekeminen (4h)
  2. Graafinen ilme ja sivupohjan valinta (4h)
  3. Verkkotunnuksen hankinta, WordPressin asentaminen palvelimelle (3h)
  4. WordPressin ja sivupohjan kustomointi halutunlaiseksi (4h)
  5. Sisällön ja kuvien tuominen sivuille (6h)
  6. Lisätoimintojen kehittäminen sivuille (3h)
  7. Yksityiskohtien viilaus ja testaus eri päätelaitteilla ja eri kokoisilla ruuduilla (5h)
  8. Perehdytys (? h)

Tunteja tämmöiseen projektiin kuluisi siis yhteensä 29 tuntia, joka tarkoittaisi 60 euron tuntihinnalla 1740 euron kokonaishintaa.

Artikkelistamme ”Tyypillinen kotisivuprojekti” on tarkemmin avattu kotisivuprojektin työvaihteita.

Kuinka paljon sivuja varten on valmista materiaalia?

Tekstien ja kuvien tuottaminen sivuille on yleensä projektin työläin vaihe. Laadukkaan tekstin kirjoittaminen ja sopivien kuvien hankkiminen (joko itse kuvaamalla tai kuvapankeista, lisäksi kuvankäsittely) voi viedä paljon aikaa. Projektin hinnan muodostumisessa tämä kohta näytteleekin varsin isoa roolia. Mikäli asiakas pystyy tuottamaan kaikki tekstit ja kuvat itse sekä kertomaan miten niitä käytetään sivuilla, helpottaa tämä meidän työtä olennaisesti ja tarkoittaa siten pienempää hintaa sivuille.

Suosittelemmekin yleensä että asiakas tuottaa itse tekstit, ainakin niin että asiasisällöt on kohdillaan. Tämän jälkeen toimimme mielellämme oikolukijana/copywriterina ja korjaamme tekstejä tarvittaessa. Kuvien kanssa ei välttämättä kannata käyttää kovin paljon aikaa itse, vaan voimme hoitaa niiden käsittelyn ja valitsemisen asiakkaan puolesta. Kuvien valitsemisessa on tärkeää huomioida, että kuva soveltuu kuva-alansa puolesta sivuille ja näkyy järkevästi erilaisissa näkymissä (tietokoneella, puhelimen ruudulla).

Valmispohja vai oma sivupohja?

Jos halutaan tehdä nopeasti (ja edullisesti) tyylikkään näköiset sivut, suosittelemme yleensä että graafiseen ilmeeseen käytetään jotain valmispohjaa. WordPressin markkinapaikoista (esim. Theme Forestista) on saatavilla paljon laadukkaita sivupohjia. Valmiissa sivupohjissa on tietty tyyli, joka koostuu erilaisista graafisista elementeistä kuten grafiisista elementeistä, fonteista, napeista, valikoista jne. Vaikka valmispohjia on myös ilmaisia, suosittelemme yleensä maksullisia pohjia, jotka on monipuolisempia ja laadukkaampia. Nämä maksavat yleensä n. 40-80 euroa. Yleisesti ottaen meillä on pitkä kokemus erilaisista sivupohjista ja näppituntuma siihen mikä pohja toimii ja mikä ei, sekä miten sivupohjia kustomoidaan omiin tarpeisiin.

Jos sivuista halutaan kokonaan omannäköiset, niin tällöin tulee kyseeseen myös kokonaan oman sivupohjan tekeminen. Tämä kuitenkin tarkoittaa yleensä reippaasti isompia työmääriä.

Toiminnot

Tarvittavat toimintojen määrä on myös keskeisessä asemassa kotisivuprojektin hinnan muodostumisessa. Normaalit yhteydenottolomakkeet, kuvagalleriat ja somejakonapit eivät hintaa juurikaan nosta, mutta kun puhutaan vaikka verkkokaupasta, ajanvarausjärjestelmästä tai laajennetusta hausta, sivujen hinta nousee jo merkittävästi. Tämmöisten toimintojen toteutus sivuille vaatii usein melko isoja ponnisteluja ja voi moninkertaistaa projektin hinnan.

Kieliversiot

Kieliversiot on eräs asia, joka monesti vaikuttaa hintaan melko paljon, etenkin jos halutaan että koko sivusto on saatavilla usealla kielellä. WordPress-sivusto on mahdollista tehdä monikieliseksi käyttämällä laajennuksia kuten Polylang tai WPML. Monikielisillä sivustoilla käännettävää tulee aika paljon, sillä itse sivutekstien kääntämisen lisäksi kääntää myös kaikki sivupohjassa käytettävät valikot, napit ym. pikkutekstit.

Jos koko sivuston ei tarvitse olla saatavilla usealla kielellä, on yleensä varsin kätevää tehdä lyhyet tiivistelmäsivut muille kielille ja laittaa nämä aukeamaan lipun kuvasta navigointivalikosta. Tämä tapa vie yleensä vain vähän aikaa.

Tarvittavien muutosten määrä

Pyrimme aina siihen että jo suunnitteluvaiheessa voitaisiin lyödä lukkoon mahdollisimman hyvin mitä ollaan tekemässä. Tämä tarkoittaa lähinnä sivujen rakennetta, graafista ilmettä ja tarvittavia toimintoja. On kuitenkin melko yleistä, että nähdessään sivujen rakentuvan asiakas haluaa tehdä vielä jonkun verran muutoksia. Tästä koituu meille jonkun verran lisätyötä ja nostavat hintaa, etenkin jos sivu tai toiminto on jo ehditty toteuttaa. Pienet muutokset ja viilaukset eivät yleensä haittaa ja olemme varsin joustavia näiden suhteen.

Muut kulut

Lisäosat ja lisenssit

WordPress-kotisivuilla hyödynnetään usein erilaisia lisäosia laajentamaan sivuston toimintoja. Parhaat lisäosat ovat monesti maksullisia ja joissain voi olla myös vuosimaksu. Näistä voi tulla lisää kuluja. Myös sivustolla käytettävistä kuvapankkikuvista ja fonteista voi koitua jonkin verran kuluja (lisenssimaksut). Nämä kulut ovat usein kuitenkin varsin pieniä, mutta ne on hyvä ottaa huomioon.

Hosting

Kun sivut ovat valmiit, ne pitää sijoittaa jollekin palvelimelle. Sivujen ylläpidosta palvelimella (hostingista) tulee väistämättä lisäkuluja. Laadukkaaseen hostingiin kannattaa panostaa, jotta sivusto pysyy pystyssä ja ilman häiriöitä myös kävijäpiikkien aikana. Lisäksi on tärkeää, että palveluntarjoaja on huolehtinut riittävästi tietoturvasta ja varmuuskopioinneista.

Meiltä Webgurulta saat laadukkaan hostingin yrityksesi kotisivuille, jossa em. asiat on kunnossa. Lisäksi saat meiltä nopeaa ja henkilökohtaista palvelua kaikissa häiriötilanteissa.

Verkkotunnus

Verkkotunnuksesta koituu myös jonkin verran kustannuksia, mutta yleensä nämä ovat varsin nimellisiä. Suomalaisen fi-verkkotunnuksen ylläpito maksaa n. 20€ / vuosi.

Viestintä vie aikaa

Yksi asia mitä ei välttämättä tule aina ajatelleeksi on, että kotisivujen tekeminen ei ole vain koodaamista vaan myös henkilökohtaista palvelua ja viestintä viekin kotisivuprojektissa ison osan työajastamme. Yhden kotisivuprojektin tekeminen vaati yleensä kymmeniä sähköposteja, puheluita ja viestejä.

Tietoa kirjoittajasta
Terve, olen Tuomas eli Webguru ja kirjoitan tänne Aiheista, jotka liittyvät nettisivujen tekemiseen, web-ohjelmointiin, digimarkkinointiin tai hakukoneoptimointiin.