Webflow kotisivut

Webflow logo taustalla

Webguru tekee WordPressin ohella nykyään verkkosivuja myös Webflow:lla, joka on mielestämme nykypäivänä (2021) ehkä edistynein tapa toteuttaa verkkosivuja. Webflow:n avulla on mahdollista tehdä todella näyttäviä ja monipuolisia sivustoja, joita on silti asiakkaan helppo ylläpitää. Ota meihin yhteyttä, jos haluat kehittää Webflow kotisivut!

Mikä on Webflow?

Webflow (.com) on vuonna 2013 perustettu moderni pilvipohjainen alusta verkkosivujen suunnitteluun, joka on kehittynyt viime vuosina isoin harppauksin.

Webflow:n suunnittelutyökalu on todella kehittynyt ja monipuolinen verrattuna moniin muihin samantyyppisiin palveluihin kuten (Wix.com, Weebly ym, Squarespace) ja sillä pystyy tekemään selvästi enemmän asioita. Tästä syystä Webflow sopii hyvin myös laajojenkin verkkosivujen toteutukseen, jossa tarvitaan monimutkaisia ominaisuuksia ja räätälöintiä.

Vaikka Webflow on varsin monipuolinen, on se silti kohtuullisen helppokäyttöinen ja sen peruskäyttö ei vaadi välttämättä webkehittäjän taitoja. Näin ollen myös sivuston käyttäjät voivat melko helposti muokata sillä sivuja ja lisätä sivuille vaikkapa uusia artikkeleita.

Webflow:n iso etu on, että sivut toimivat aina todella nopeasti, sillä sivut tallennetaan editorista suoraan staattiseen muotoon (toisin kuin esim. WordPressissä, jossa sivut muodostetaan sivulatauksen yhteydessä).

Yksi Webflow:n hienouksista on sen animointitoiminnot. Webflow:lla pystyy tekemään sivuille hienoja efektejä ja animaatioita varsin helposti.

Uudet kotisivut toimivat suoraan Webflow.com:ssa, johon on helppo kytkeä oma domain. Erillistä webhotellia/palvelintilaa ei siis tarvita. Myös SSL-salauksen saa sivuihin kätevästi muutamalla klikkauksella.

webflow muokkain

Webflow sivujen muokkausnäkymä

Miten Webflow eroaa WordPressistä?

Tällä hetkellä WordPress on vielä toistaiseksi selvästi suosituin alusta kotisivuihin, mutta Webflow on viime vuosina nostanut suosiotaan huomattavasti. Tässä isoimmat erot ovat:

  • Webflow on kokonaan wysiwyg ja julkaisut sivut näyttää täysin samalta kuin editorissa. WordPressissä wysiwyg-tyylinen suunnittelu vaatii esim. Elementor-lisäosan käyttöä. Sivujen kehittäminen Webflow:ssa ei vaadi siis koodaamista.
  • Webflow on kokonaan webflow.com:ssa toimiva palvelu, kun taas WordPress-sivustot normaalisti pitää asentaa erikseen vuokrattavaan webhotellitilaan (poikkeuksena WordPress.com sivustot).
  • Webflow on paremmin integroitu ja sisältää oletuksena kaikki yleisesti tarvitut toiminnot. WordPress vaatii usein sivupohjan ja sivurakentajan asentamisen sekä monia lisäosia että siihen saa kaiken tarvittavan.
  • Webflow ei vaadi palvelimen/webhotellitilan kanssa säätämistä eikä alustan päivittämistä, joka säästää usein paljon aikaa. WordPressiä ja sen lisäosia pitää muistaa päivittää säännöllisesti.
  • Webflow-sivut toimii yleensä nopeammin kuin WordPress-sivut. Myös sivujen muokkaustila toimii nopeammin.
  • Webflow on hieman kalliimpi kuin WordPress ja siitä joutuu maksamaan kk-maksua. Edullisin paketti maksaa 15 € / kk, mutta usein tarvitaan kattavampi paketti, joka maksaa n. 20 – 50 € / kk.
  • Webflow:n heikkous on ehkä se, että se on suljetumpi ja rajatumpi alusta kuin WordPress ja kaikki mikä on mahdollista WordPressissä, ei välttämättä onnistu Webflowssa. Rajoitteita pystyy tosin melko hyvin kiertämään tarvittaessa lisäämällä sivuille omilla koodinpätkillä.

Webflow:n käyttäminen

Seuraavassa yksi Youtube-video, joka havainnollistaa hieman miten sivujen muokkaaminen tapahtuu Webflow:ssa:

Meidän kokemuksemme Webflow:sta

Olemme käyttäneet Webflow:ta nyt muutaman vuoden ja rakentaneet sillä sivustoja ja meidän kokemuksemme siitä ovat oikeastaan pelkästään positiiviset. Webflow:n editori on mielestämme todella monipuolinen ja sillä voi tehdä hyvin monipuolisia sivuja.

Muutaman Webflow-projektin jälkeen HTML:n ja CSS:n kirjoittaminen käsin tuntuu jo varsin vanhanaikaiselta tavalta tehdä verkkosivuja, kun Webflow:ssa kaiken saman voi tehdä paljon helpommin ja nopeammin vain hiirtä klikkailemalla ja käyttämällä valmiita sivupalikoita.

Webflow:n sivueditorin käyttäminen tuntuu todella miellyttävää sen takia, koska se toimii niin nopeasti. Verrattuna moniin muihin alustoihin, ero on todella suuri. Webflow kaikki tapahtuu ilman varsinaisia sivulatauksia ja sen takia se tuntuu ikään kuin työpöytäsovellukselta ilman viiveitä. Myös valmiit Webflow-sivut latautuvat selvästi nopeammin ja sujuvammin verrattuna moniin muihin alustoihin. Tämä on todella iso etu Webflow:ssa.

Myös sovellusten tekeminen onnistuu Webflow:lla. Olemme onnistuneet kustomoimaan Webflow:ta niin että sillä voi tehdä myös sovellusmaisia verkkosivuja, jotka sisältävät Javascriptiä ja käyttävät ulkoisia datalähteitä (REST-rajanpintoja). Kokemuksemme mukaan mm. Vue.js-kirjasto toimii hyvin Webflow:n kanssa ja sillä pystyy tekemään Webflow:n sivukomponenteista helposti dynaamisia ja hyödyntämään ulkoista dataa.

Webguru voi suositella lämpimästi Webflow:ta oikeastaan kaikenlaisten sivustojen tekemiseen.

Joitain toteuttamiamme Webflow-sivustoja

Suosittelijat

Haluatko modernit Webflow-kotisivut?

Ota yhteyttä ja kysy lisää tai lähetä tarjouspyyntö.